Raamgrendel of raamboompje

Als je ramen hebt die je kunt afsluiten met een slot, zal dit vaak gaan met een raamgrendel of een raamboompje. Wel een extra beveiliging, dus erg goed! Maar helaas gaan deze ook wel eens kapot. Als dat gebeurt, ben je die veiligheid dus kwijt. Dat betekent dat je het slot waarschijnlijk wil laten repareren. Maar wat kan er nu stuk gaan aan zo een slot? En hoe moet je dit dan repareren? Dat lees je hier onder.

Er kan veel mis gaan met een slot. Een slot is namelijk nooit perfect. Er zijn wel dingen waar je op kunt letten als je een slot koopt, om te zorgen dat het slot langer mee gaat. Je kunt bijvoorbeeld letten op het SKG-keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat het slot extra sterk is en dat het voldoet aan bepaalde veiligheidseisen.

Helaas kan het dan toch nog gebeuren dat een slot kapot gaat. Misschien breekt er een pinnetje af aan de binnenkant van het slot. Dit is wel lastig om te repareren. Het is dan verstandiger om een nieuwe cilinder te kopen. Ook kan het zijn dat het draaien van de sleutel erg stroef gaat. Dan is het slot misschien nog niet echt kapot. Vaak helpt het dan al als je een beetje olie in het slot spuit. Gebruik dan alleen olie die daar goed voor is. Niet alle olie kan namelijk in alle sloten.

Het kan bij een raamgrendel ook gebeuren dat de knop kapot gaat. Het ligt eraan hoe erg de knop kapot is. Als alleen de plastic greep van de knop kapot is, kan de grendel nog gebruikt worden. Als de hele grendel afbreekt, dan is het gebruiken niet meer mogelijk. Dan is het tijd om een nieuwe aan te schaffen. Daarnaast kan je altijd bellen met de slotenmakers uit Hilversum of een slotenmaker Hoofddorp voor advies en/of hulp. Zij staan je zeker weten graag te woord.